Varför rör sig oddsen?

Vissa som spelar på sportsbetting kan ibland undra hur det kommer sig att oddsen rör sig efter man har lagt ett spel. Tankegången är troligen att om ett spelbolag har uppfattningen om ett spel så bör den uppfattningen inte ändras nämnvärt. Ändå kan odds på ett spelevent röra sig frenetiskt.Oddsen sätts utav oddssättare utifrån vad de tror. Det är så allt börjar. Om Arsenal spelar borta mot Tottenham i en FA-cupfinal och ett spelbolag tror att det är dött lopp så kommer du som kund att erbjudas kanske 1.95 gånger pengarna på Arsenal som vinnare, och 1.95 gånger pengarna på Tottenham som vinnare. Anledningen att du inte får 2.00 gånger pengarna på vardera sidan har ju att göra med spelbolaget behöver ha någon marginal på att ställa ut spelet. Men även om spelbolaget är helt rätt ute med att Arsenal och Tottenham båda ska stå i 1.95 gånger pengarna så kanske deras spelkunder inte håller med. Om den sammanlagda spelsumman som spelarna gemensamt lagt på Arsenal uppgår till fem miljoner kronor medan motsvarande summa för Tottenham bara är en miljon kronor så står spelbolaget med en outhärdlig risk. De vill ha en så jämn summa spelat på alla möjliga utgångar satt i relation till sannolikheten för respektive utgång ska slå in.Oddsen kan bli skeva om en stor spelare går in tungt i ett spel eftersom denne spelare kommer att påverka mer än en liten spelare. Kanske finns det någon som är beredd att satsa hundra tusen euro på ett spel. Då kommer oddsen för det spelet som han satsat på att sjunka även fast det finns en massa andra som spelat på ett motsatt spel. Allt handlar om spelade totalsummor för alla spelen och inte antalet spelare som satsat på ett visst spel.Det finns ingenting som man kan göra om oddsen rört sig efter man har lagt ett spel. Ibland kan det så klart kännas lite tråkigt om man spelat på ett spel till 5.00 gånger pengarna och sedan se att en timme senare får man 6.50 Men det är bara så det går till och något som man får köpa som sportsbettare.